AFET PLATFORMU 2021 YAZ DÖNEMİ RAPORU YAYINLANDI

AFET PLATFORMU 2021 YAZ DÖNEMİ RAPORU YAYINLANDI

2022

AFET-PLATFORMU-2021-RAPOR

Afet Platformu olarak 2021’de meydana gelen Orman Yangınları sonrasında yaptığımız çalışmaları içeren 2021 Orman Yangınları Raporu yayımlandı.

2021 Yaz mevsiminde yaşanan doğal afetlere yönelik olarak Afet Platformu faaliyetlerini kapsayan raporumuz yayında. İklim krizinin etkisiyle oluşan sıcaklık artışları, 2021 yılının temmuz ayı itibariyle Ege ve Akdeniz bölgelerimizde afet boyutuna ulaşan orman yangınlarına neden oldu. Manavgat, Marmaris, Isparta, Köyceğiz, Milas gibi farklı noktalarda eş zamanlı olarak başlayan ve günler süren yangınlar henüz kontrol altına alınmışken bir başka afet de Batı Karadeniz’de yaşandı.

Aşırı yağışlar sonucu bölgede etkili olan sel, Kastamonu ve civarında can kaybına ve maddi hasara yol açtı. Gerek yangının gerekse selin ciddi ölçüde tahribata sebep olması bu süreçte sivil toplumun da ana gündemi ve odak noktası haline geldi. Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınının yaşandığı ve “yangın” söz konusu olduğunda ülkemiz açısından en ağır bilançonun verildiği 2021 yazında; Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerine göre Türkiye’de toplam 612 orman yangını gerçekleşti ve bu yangınlar sonucunda toplam 206.013 hektar alan tamamen yandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın “Orman Yangınları” verilerine göre 2021 yılı yangınlarının toplam bilançosu Türkiye’nin yıllık yangın bilançosunun neredeyse %750 üzerinde gerçekleşti. Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınının yaşandığı ve “yangın” söz konusu olduğunda ülkemiz açısından en ağır bilançonun verildiği 2021 yazında; Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerine göre Türkiye’de toplam 612 orman yangını gerçekleşti ve bu yangınlar sonucunda toplam 206.013 hektar alan tamamen yandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın “Orman Yangınları” verilerine göre 2021 yılı yangınlarının toplam bilançosu Türkiye’nin yıllık yangın bilançosunun neredeyse %750 üzerinde gerçekleşti. Ülkemizin en kırılgan olduğu dönemde, bünyesindeki sivil toplum kuruluşlarının gönüllü ağını ve tüm yardım kapasitelerini birleştirerek 25 üyesinin tüm gücünü afetlerin yaşandığı bölgelerimize yönlendiren AFET PLATFORMU, afet bölgelerine tedarik ve lojistik desteği sağladı; aynı zamanda kamu sivil toplum ilişkilerini güçlendiren önemli bir koordinasyon örneği gösterdi. Bu koordinasyon sayesinde, afet sürecinde destekçilerimizce AFET PLATFORMU üyesi kurumlara iletilen nakdi ve ayni bağışlar ile toplanan tüm ihtiyaç malzemeleri afet bölgelerinde AFAD tarafından belirlenen tedarik depolarına ulaştırıldı.

AFET PLATFORMU çatısı altındaki gönüllü ve profesyonel üyeler, afet bölgelerinde afet ile mücadele, ihtiyaç tedariki ve afet sonrası yaraların sarılması süreçlerinde yöre halkı, sivil toplum ve kamu kurumları ile işbirliği içerisinde görev aldı. Afet sonrası hasar tespit çalışmaları ve ihtiyaç tespiti gibi alanlarda da aynı işbirliği devam etmiş olup afetlerden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlarımızın yaşadıkları maddi kayıpların giderilmesi için ve travmaların üstesinden gelinebilmesi için afet sonrası çalışmalar da aynı hassasiyetle gerçekleştirildi.

Birlikte çok daha güçlüyüz!

 

AKUT Vakfı Kurumsal İletişim