Başkan’ın Mesajı

Merhaba,

AKUT Vakfı, afet ve acil durum yönetimi odaklı risk azaltma çalışmalarını eğitim, seminer ve tatbikat konularında sürdürerek toplum bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirmek ve çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek amacıyla, 2011 yılında, gönüllüler tarafından kuruldu.

Topraklarının neredeyse tamamı fay hatları üzerinde yer alan Türkiye, Richter ölçeği ile 5.5 ve üzerinde depremlerin görülme sıklığında dünyada 6. sırada. Yine afet nedeniyle yıllık can kaybında 3. sırada, nüfus başına can kaybında 4. sıradayız. Ülkemiz özellikle deprem zararları konusunda, ne yazık ki çok tehlikeli bir konumda. Bu nedenle afetlerle, depremlerle mücadele; topyekûn ve bütün imkân ve kabiliyetler birlikte seferber edilerek gerçekleştirilmeli.

Afet risklerine ilişkin sorumluluk, tek başına devlet merkezli görülemez. Afetlerle mücadele çok merkezli ve çok aktörlü olmalı; mahalleye hatta bireye kadar indirilmeli, “güvenli yaşam” kültürü tabana yayılmalı, tüm toplum tarafından içselleştirilmesi sağlanmalıdır. Sonuçta günü geldiğinde herkes, ama az ama çok, o afetten etkilenenlerden biri olacaktır. Afet yönetiminde olabildiğince çok paydaşın sürecin içinde yer alması daha fazla iletişim ve bilgi paylaşımı, daha fazla verimlilik ve gelişim anlamına gelir. Afet yönetiminin çağdaş yaklaşımı, öncelikli olarak afetlerin önce yerel olduğu düşüncesidir. Dolayısıyla afetlere karşı güçlü yerel yönetimler ve sorumluluk alan eğitimli, bilinçli, örgütlü yerel halk, hem risk azaltmada hem de afetlere dirençli toplum oluşturmada fark yaratan en önemli unsurların başında gelmektedir. Eğitimli ve afet bilincine sahip yurttaşların oluşturduğu toplumlar, afetlere ve zararlarına karşı daha dirençli olurlar. Biz de AKUT Vakfı olarak yurttaşlarımızın afet bilincine sahip olması için her platformda afet eğitimlerimize canla, başla devam ediyoruz.

Unutulmamalıdır ki afetlerle en iyi mücadele; birlikte ve bilinçli mücadeledir. Yine bu mücadele, afet ve afet zararları henüz başımıza gelmeden önce başlamalıdır.

Bugün bu sayfayı ziyaretinizi hem kendiniz ve sevdikleriniz hem de ülkemiz için afet ve acil durumlara karşı daha sorumlu ve daha bilinçli olmak üzere bireysel katkılarınızın başlangıcı olarak kabul etmenizi ve neredeyse 30 yıldır süregelen “sivil toplum” yolculuğumuzla ailenizden biri olan bizleri önlenebilir nedenlerle meydana gelecek can kayıplarını engelleme çalışmalarımızda desteklemenizi dileriz.

Sevgilerimizle,

Ali Nasuh MAHRUKİ