Afetlerle mücadelenin uzun soluklu bir çalışma gerektirdiği bilinciyle, geleceğimiz olan çocuklarımızın bu alandaki farkındalığını son derece önemseyen AKUT Vakfı, öğretmen gönüllülerimiz gözetiminde, çocuklarımız için yeni nesil öğretim sistemine uygun, özgün ürünler ortaya koyma gayretindedir. Bu bağlamda, 2021 yılı içerisinde oluşturduğumuz yeni projelerimizden biri “AKUT Vakfı Küçük Kurtarmacılar” programıdır.
İlkokulların 3. 4. Sınıf kademesindeki öğrenciler ile ortaokulların 5. 6. Sınıf kademesindeki öğrencilere yönelik olarak hazırlanan AKUT Vakfı Küçük Kurtarmacılar projesi kapsamında, çocuklarımıza 1 günlük arama-kurtarma farkındalık eğitimi sunuyoruz. Afetlere dayanıklı bir toplum oluşturmaya, korkularını bilgiye dönüştürmek istediğimiz çocuklarımızdan başlıyoruz.
Çocuklarımızın gelecekte sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler olmalarına katkı sunan bu eğlenceli ve sıra dışı eğitim, AKUT Vakfı’nın Kartal’daki Toplum Afet Bilinçlendirme Merkezi’nde gerçekleştirilmekte olup projenin kapalı alan ve açık alan etapları bulunmaktadır.
ÖĞLEDEN ÖNCE İÇERİK
BÖLÜM: TEMEL AFET BİLİNÇLENDİRME
Yaş gruplarına özel olarak tasarlanmış, iki oturumdan oluşan toplam 80 dakikalık “Temel Afet Bilinçlendirme” seminerimizin içerisinde, ülkemizde en sık görülen deprem, sel ve yangın başta olmak üzere temel doğa olayları hakkında bilgi veriliyor. Depreme ait öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler, pratik uygulamalarla aktarılıyor.
İnteraktif afet semineri ile çocuklara afet ve acil durumlar konusunda eleştirel düşünme becerisi kazandırmak ve seminer sonundaki soru-cevap etkinliği ile nitelikli öğrenme süreçlerini pekiştirmek hedefleniyor.
Temel Afet Bilinçlendirme semineri sonrası 30 dakikalık parkur gezisi ve oyun arası veriliyor.
BÖLÜM: TEMEL İLK YARDIM
Afet Bilinçlendirme semineri sonrasında yine iki oturumdan oluşan toplam 60 dakikalık “Temel İlk Yardım” semineri sunuluyor. Seminer sonrasında çocuklara çeşitli senaryolar üzerinden, etkin katılım gösterecekleri pratik ilk yardım uygulamaları yaptırılıyor.
Program Geliştirme modellerinden Geniş Alan Tasarımının uygulanmasıyla “afet” ve “ilk yardım” kazanımlarının bütünleştirilmesinin hedeflendiği bu iki seminerin ardından, 1 saatlik yemek ve oyun arası veriliyor.
YEMEK ARASI: Yemeklerimiz AKUT Vakfı’nın ikramı olup çocuklarımıza özel olarak, özenle hazırlanıyor. (Standart Menü: Makarna, Köfte, İçecek, Ekmek, Salata, Ev Yapımı Kek, Limonata.) 3 gün önceden planlamak şartıyla, okul yönetimi dilerse yemek menüsü birlikte kararlaştırılabilir.)
Projenin açık alan etabı, kırkar dakikalık 3 oturumdan oluşuyor.
ÖĞLEDEN SONRA İÇERİK
BÖLÜM: ARAMA KURTARMA İSTASYONLARI TANIMA
Öğle arasının ardından gerçekleşen 1. oturumda çocuklara AKUT Vakfı’nın kentsel (enkaz) arama kurtarma ve teknik (ipli) arama kurtarma eğitimleri için uluslararası standartlara uygun şekilde tasarlanmış eğitim parkurunda enkaz kurtarma, kapalı alan kurtarma, trafik kazasında kurtarma gibi istasyonlar ve ipli kurtarmada tırmanma kulesi tanıtılıyor, eğitmenlerimiz çocuklarımıza bu istasyonlarda yapılan çalışmaları anlatıyor.
BÖLÜM: ARAMA KURTARMA İSTASYONLARINDA UYGULAMA VE TATBİKAT
İkinci oturumda küçük araç gereçlerle gerçekleştirilen ve dikkate dayalı pratik etkinlikler ile kurtarma çalışmalarının uygulama biçimleri ve önemi konularında bilgi aktarımında bulunuluyor. Kayıp mankeni bulma senaryosu üzerinden gerçekleştirilen arama-kurtarma tatbikatı ile çocuklara arama-kurtarmanın yanı sıra kazazede nakli, sedyeleme gibi konularda da bilgi aktarılıyor.
Bu oturumun akabinde 30 dakikalık çay molası veriliyor.
ÇAY MOLASI: Çocuklarımız atıştırmalık el yapımı kekler ile bir sonraki etkinlik için enerji depoluyorlar.
BÖLÜM: TIRMANMA ETKİNLİĞİ
Son oturumumuz tırmanma etkinliği olup bu etkinlik güvenli alan koordinatörlerimiz kontrolünde, 15 m yüksekliğindeki tırmanma duvarımızda gerçekleştiriliyor.
Öncelikle kişisel koruyucu donanım kullanımının hayati önemi hakkında bilgilendirilen çocuklar, kendileri için hazırlanmış bu tür malzemeleri tanıyor ve kullanmayı öğreniyorlar. Akabinde dezenfekte edilmiş kask, eldiven, kemer gibi donanımları takarak ipli sistem kontrolünde tırmanma etkinliği yapan çocuklar, bu tırmanış ile kurtarma çalışmalarının yanı sıra alternatif sporlar hakkında da bilgi edinmiş oluyorlar.
BÖLÜM: SERTİFİKALANDIRMA
Tırmanış sonrası sertifikalarını ve Afet Bilinçlendirme kitapçıklarını alan çocuklarımızla bir başka etkinlikte görüşmek üzere vedalaşıyoruz.
Bilgi Almak İçin: [email protected]
AKUT Vakfı Merkez Tel: +90 212 70 60 112